Burning Man Festival

Burning Man Festival/Het Burning Man Festival is een jaarlijks festival in de woestijn van Nevada. Het is een bijzonder festival en het kan zeker de moeite waard zijn om hier eens een keer bij aanwezig te zijn. Het is namelijk een echte belevenis. Jaarlijks komen er zeker 50.000 mensen naar dit festival.

Geschiedenis van Burning Man Festival

Het Burning Man Festival is een vrij nieuw festival. Het begon namelijk in 1986, toen een aantal vrienden een vreugdevuur organiseerden, om de zonnewende te vieren. Hiervoor werd een houten man van ongeveer 2,7 meter hoog in brand gestoken. Dit vond plaats op Black Beach in San Francisco en het evenement bleek zo’n groot succes te zijn, dat het tot 1989 werd herhaald. Rond 1990 werd het verboden om een houten man te verbranden op het strand van San Francisco en waren er een aantal andere mannen die besloten een soortgelijk evenement te houden in Black Rock Desert in Nevada. Omdat niet iedereen even bekend was met de gevaren van de woestijn, werden ook hier maatregelen voor genomen en er werden er huisjes gebouwd voor de nodige schaduw. Sinds 1991 is het festival een legaal festival en bleef het groeien. In 1997 kwamen er meer regels bij om de veiligheid te waarborgen en werd het festivalterrein verplaatst.

Waar en wanneer is het festival?

Het Burning Man Festival is te vinden in de Black Rock Desert in Nevada. Je kunt hier gemakkelijk komen vanaf bijvoorbeeld de stad Reno. Het begint op de maandag voor de Amerikaanse dag van de Arbeid. Het festival duurt een week.

Wat is het festival?

Tijdens het Burning Man Festival gelden er vrijwel geen regels. Het festival draait om vrijheid en dat merk je overal. Mensen kleden wat ze willen, doen wat ze willen. Het Burning Man Festival draait ook om geven. Er wordt niks verkocht of geruild, maar het gaat echt om het geven van dingen. Je moet dus zelf ook zorgen dat je genoeg eten en drinken bij je hebt. Er wordt een hele stad gemaakt waar je verschillende kunstwerken kunt zien. Ee week lang is er kunst, muziek en spiritualiteit. ’s Avonds ziet het er magisch uit met alle verlichte kunstobjecten. Er zijn meerdere themakampen en deze zijn allemaal opgezet door bezoekers zelf. Het Burning Man Festival wordt vooral gezien als een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Wat moet je meenemen?

Een camper of huurauto met tent is wel zeker aan te raden. Ook moet je zorgen dat je genoeg te eten en drinken bij je hebt. Zorg vooral voor heel veel water. Al zijn er ook watertanks. Wat vooral belangrijk is, is dat je genoeg bij je hebt om te geven aan anderen. Het Burning Man Festival is erg groot en een fiets is dan ook geen overbodige luxe. Je kunt dan overal een stuk makkelijker komen. Zorg ook voor goede bescherming tegen het stuifzand.

Burning Man

Het Burning Man festival heeft haar naam te danken aan de grote houten man die aan het einde van het festival in brand wordt gestoken. Hierna wordt alles opgeruimd en is het niet meer te zien dat er ooit een festival heeft plaatsgevonden.