Douane en paspoort Amerika

Douane en paspoort/Wil je een reis maken naar Amerika? Dan moet je paspoort natuurlijk wel in orde zijn. Ook is het handig om vooraf te weten wat je kunt verwachten bij de douane. Het reizen naar de Verenigde Staten is niet moeilijk, maar bij de douane zijn ze wel erg streng. Het is dus wel handig om goed voorbereid te zijn.

Paspoort

Iedereen die naar Amerika reist, moet een geldig paspoort hebben. Let goed op, want dit geldt ook voor kinderen en baby’s. Je kind kan dus niet meereizen op jouw paspoort wanneer je naar Amerika gaat, maar moet echt een eigen paspoort hebben. Is dit nog niet het geval? Zorg dan dat je dit ruim op tijd regelt, zodat je paspoort tenminste voor je vakantie af is. Controleer ook hoe lang je paspoort geldig is. Zorg dat je paspoort sowieso geldig is tot de datum dat je terugreist, maar langer is altijd beter. Als je door omstandigheden toch iets langer in Amerika moet blijven, kan het veel problemen opleveren als het paspoort niet meer geldig is.

Paspoort kwijt in Amerika?

Je moet goed onthouden dat een noodpaspoort in Amerika niet gemakkelijk aan te vragen is. Dit kan vaak alleen als het gaat om gestolen bagage of ziekte. Is er geen goede reden voor een noodpaspoort, dan kan er ontzettend moeilijk worden gedaan. Probeer dus altijd te voorkomen dat je je paspoort kwijtraakt.

ESTA aanvragen

Om naar Amerika te kunnen reizen, moet je een visumaanvraag via de website van ESTA regelen. Een toeristenvisum is maximaal negentig dagen geldig en moet ook worden aangevraagd als je alleen in Amerika overstapt, bijvoorbeeld voor een reis naar Canada of Zuid-Amerika. Je moet op de website de vragen beantwoorden en binnen 72 uur krijg je te horen of je visumaanvraag is geaccepteerd.

Overstappen in Amerika

De kans is aanwezig dat je voor je vakantie in de Verenigde Staten ook nog ergens een overstap hebt. Bijvoorbeeld in plaatsen als Washington D.C, Houston en Atlanta. Wanneer je ergens overstapt, moet je opnieuw door de douane. Je moet je koffer ophalen op het genoemde punt en deze opnieuw inchecken. Dit is wat omslachtig en kan daarbij ook nog eens aardig wat tijd in beslag nemen. Let hierop wanneer je je reis boekt. Het zou zonde zijn als je je vlucht hierdoor mist. Het is overigens ook gebruikelijk dat je je schoenen uitdoet bij de tassencontrole.

Formulier in het vliegtuig

In het vliegtuig krijg je een formulier dat je volledig moet invullen. Dit formulier wordt customs declaration formulier genoemd. Je hebt het in het Engels, maar ook in het Nederlands. Vul het volledig naar waarheid in. Het formulier moet je inleveren bij de douane en wordt daar goed gecontroleerd. Het kan zijn dat er aanvullende vragen worden gesteld. Wees altijd beleefd en probeer vooral geen grapjes te maken.

Vingerafdruk en irisscan

Bij de douane is het de bedoeling dat je je vingerafdruk achterlaat. Dit moet doorgaans voor alle vingers aan één hand. Ook wordt er een irisscan gemaakt. Werk netjes mee en doe wat er wordt gevraagd. Je hebt immers niks te verbergen en iedereen moet deze gegevens achterlaten.

Streng

Het klopt dat ze op de Amerikaanse luchthavens erg streng kunnen overkomen. Misschien voel je je een beetje beledigd omdat de medewerkers nors zijn en niet normaal reageren op vragen. Probeer je net gek te laten maken. De strenge controles zijn als voorzorgmaatregel voor eventuele terroristische aanslagen. Na de ramp op elf september in New York, worden er liever geen risico’s genomen. Doorgaans geldt: doe jij normaal, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Het maken van grappen of problemen veroorzaken omdat je iets niet wilt, wordt je niet in dank afgenomen en kun je dus beter voorkomen.