ESTA aanvragen Amerika

Wanneer je op vakantie naar Amerika wilt, heb je een reistoestemming nodig. Wat houdt dit eigenlijk in? Via deze website kan je ESTA aanvragen en hieronder in dit artikel leggen we je meer uit over Esta reistoestemming.

Wat is ESTA reistoestemming?

Esta/Sinds de ramp op elf september in New York, zijn ze in de Verenigde Staten erg op hun hoede. Daarom moet iedereen die naar Amerika reist – ook mensen die er alleen overstappen – reistoestemming aanvragen. Het aanvragen van de reistoestemming wordt gedaan via ESTA. U kunt dit aanvragen via deze website. Het aanvragen van de esta reistoestemming is met een paar muisklikken geregeld.

ESTA

Esta is sinds 12 januari 2009 actief. Iedereen die naar Amerika reist of er overstapt, is verplicht om dit visum aan te vragen. Esta geldt voor een groot aantal landen, waaronder ook Nederland en België. Tegenwoordig moet je het Electronic System for Travel Authorisation gebruiken voor een reis naar Amerika. Dit wordt afgekort tot ESTA aanvragen. De aanvraag moet je doen via de website van ESTA. Dit kost je 25 euro en dit moet worden betaald met een creditcard en Ideal. Het geld wordt gebruikt om het toerisme in Amerika te stimuleren. Zorg ervoor dat je de aanvraag ruim op tijd doet. Hoe eerder, hoe beter. Sowieso moet je het minstens 72 uur voor vertrek hebben geregeld, omdat de toestemming even op zich kan laten wachten.

Hoe lang is mijn ESTA geldig?

ESTA is maximaal 90 dagen geldig en is alleen bedoeld voor vakanties en reizen. Wanneer je een zakenreis maakt, heb je een ander visum nodig. Houd er rekening mee dat je verblijf altijd wat langer kan duren door omstandigheden. Misschien wordt je vliegtuig op het laatste moment geannuleerd. Zorg dus dat je altijd wat dagen speling hebt en niet in de problemen komt als de terugreis iets wordt uitgesteld. De reistoestemming zelf is twee jaar geldig en je mag in deze twee jaar zo vaak naar de Verenigde Staten gaan als je zelf wilt. Alleen wanneer je paspoort binnen deze twee jaar verloopt, zul je opnieuw reistoestemming moeten vragen.

Wanneer wordt de reistoestemming geweigerd?

Bij het invullen van het ESTA-formulier, is het mogelijk dat je aanvraag wordt geweigerd. Bijvoorbeeld als je:

• Je een ernstige en/of besmettelijke ziekte hebt;
• Je drugsverslaafd bent;
• Je in het verleden gearresteerd en/of veroordeeld bent voor een moreel vergrijp, een vergrijp met drugs, of twee keer of vaker bent veroordeeld en daarbij (in totaal!) meer dan vijf jaar in de gevangenis hebt gezeten;
Je een spion bent, bent geweest, of van plan bent spionage te plegen;
• Je een terrorist bent of bent geweest;
Je wil gaan werken in Amerika, of je ooit eerder de toegang bent geweigerd, of je gedeporteerd bent, of je eerder gefraudeerd hebt bij het verkrijgen van een visum;
• Je in het verleden een kind van een Amerikaans staatsburger hebt vastgehouden, of deze staatsburger toegang tot het kind heeft geweigerd ook al is het je kind.

Wanneer je geweigerd bent en toch naar de Verenigde Staten wilt reizen, kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Je kunt dan passend advies krijgen om toch het land in te mogen.

Toestemming, wat nu?

Ook wanneer je toestemming hebt gekregen om Amerika in te mogen, kan het voorkomen dat je toch wordt Esta/geweigerd bij de douane. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je het formulier niet eerlijk hebt ingevuld. Let erop dat je vrijwel altijd extra vragen kunt verwachten bij de douane. Dit hoeft niet negatief te zijn. In de meeste gevallen mag je gewoon het land in wanneer je de reistoestemming hebt gekregen.

Douane en paspoort

Esta aanvragen. Zie ook ons artikel over douane en paspoort Amerika.