Lax vliegveld Los Angeles

Lax Los Angeles/Lax Los Angeles is de internationale luchthaven van Los Angeles. Lax is de afkorting voor het vliegveld. Voorheen heette het vliegveld simpelweg LA, maar op een gegeven moment werd de overstap gemaakt naar afkortingen van drie letters. Er was geen duidelijke derde letter voor dit vliegveld, daarom werd gekozen voor de X. De luchthaven ligt ongeveer 24 kilometer ten zuidwesten van Los Angeles en heeft acht terminals.

Geschiedenis Lax Los Angeles

Lax Los Angeles werd in 1930 in gebruik genomen als vliegveld. Het eerste gebouw, Hangar No. 1, is gebouwd in 1929 en staat nu op de lijst van het National Register of Historic Places. Oorspronkelijk heette het vliegveld Mines Field, in 1949 kreeg het vliegveld zijn huidige naam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen er vrijwel alleen legervliegtuigen op de luchthaven. Vanaf 1946 vinden er ook commerciële vluchten plaats.

Terminals Lax Los Angeles

Lax Los Angeles heeft in totaal acht terminals. Terminal 1 werd gebouwd is 1984 en is qua aantal de grootste van alle terminals. Terminal 2, gebouwd in 1962, was oorspronkelijk bedoeld als de internationale terminal. Terminal 3 en 4 werden geopend in 1961. Terminal 5 heeft als bijnaam ‘Delta’s Oasis at LAX’, vernoemd naar de slogan ‘Take Five at LAX’ die Delta Airlines vroeger gebruikte. Terminal 6 is vrijwel ongewijzigd gebleven sinds de opening in 1961. Terminal 7 is geheel gewijd aan de luchtvaartmaatschappij United Airlines. Terminal 8 is geopend in 1988 en met name geschikt voor kleinere vliegtuigen.

Theme Building

Theme Building is een karakteristiek gebouw op de luchthaven waarvan de architectuur sterk beïnvloed is door de zogenaamde “Googie” of “Populuxe” bouwstijl. Deze bouwstijl wordt gekenmerkt door futuristische accenten zoals auto-onderdelen en buitenaards aandoende elementen. Zo heeft Theme Building de vorm van een vliegende schotel. In 1997 opende het Encounter Restaurant haar deuren. Bezoekers kunnen met een lift naar het uitzichtpunt op de top van Theme Building. Vanaf hier heeft men een prachtig, wijds uitzicht over de luchthaven.

Vliegtuigmaatschappijen en Lax Los Angeles

Lax Los Angeles is een van de drukst bezochte luchthavens ter wereld. Vliegtuigmaatschappijen die veelvuldig gebruik maken van deze luchthaven zijn onder meer Alaska Airlines, American Airlines en United Airlines. De Nederlandse KLM vliegt rechtstreeks op Lax Los Angeles.

Lax Los Angeles in de media

Lax Los Angeles speelt een rol in diverse media. Zo vormde gate M5 in 2007 het decor van het nummer Makes Me Wonder van de band Maroon 5. Ook de Backstreet Boys namen de videoclip van hun I Want It That Way grotendeels op dit vliegveld op. In 2003 kwam het videospelletje Midnight Club II met een level in Lax Los Angeles. Eveneens in 2003 vertrok Uma Thurman in de film Kill Bill Volume 1 vanaf Lax Los Angeles naar Japan.