5th Avenue

5th Avenue/5th avenue is als duurste winkelstraat ter wereld hét walhalla voor winkelliefhebbers en windowshoppers. Ook cultuurliefhebbers zullen zich echter kunnen vermaken met onder meer de Museum Mile met talloze musea en galerieën en de st. Patrick’s Cathedral.

Duurste winkelstraat

5th avenue is één van de beroemdste straten van New York. De straat doorkruist onder andere wijken als het Washington Square Park, Upper East Side, Spanish Harlem en the Bronx. Vooral winkelliefhebbers kijken hun ogen uit in 5th avenue: 5th avenue is voornamelijk bekend als winkelstraat, het is de duurste winkelstraat ter wereld. Wanneer je als winkelier een plekje wilt huren, betaal je al gauw €11.000 per m2 per jaar. Bekende winkelketens en kledingzaken aan 5th avenue zijn onder andere Saks, Gucci, Cartier en Apple Retail Store.

Empire State Building

5th Avenue/
Het Empire State Building is één van de vele bezienswaardigheden die je tegen kunt komen wanneer je een wandeling over 5th avenue maakt. Het Empire State Building is met een hoogte van 381 meter de op een na hoogste wolkenkrabber in New York en staat in de top vier van hoogste gebouwen van de Verenigde Staten. Het gebouw telt wel 102 verdiepingen die met 73 liften te bereiken zijn. In 1994 werd de wolkenkrabber door de American Society of Civil Engineers uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen in de moderne wereld.


Museum Mile

Ook kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen op 5th avenue: in de zogenaamde Museum Mile bevinden zich de meest indrukwekkende musea. Zo is het grootste kunstmuseum ter wereld, het Metropolitan Museum of Art, er gevestigd. Het museum kent verschillende afdelingen, waarvan er 19 een vaste collectie hebben waarin onder andere schatten uit de Klassieke Oudheid, werken van vrijwel elke Europese grootmeester en Islamitische kunstschatten tentoongesteld worden. Daarnaast zijn er wisseltentoonstellingen te zien. Het Metropolitan Museum of Art is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken, een kaartje kost $12 (student) en $25 (volwassenen). Andere musea in de Museum Mile die het bezoeken waard zijn, zijn onder andere het Jewish Museum en het Museum of the City of New York (vol met voorwerpen die de geschiedenis van New York vertellen). Ook het Guggenheim Museum, dat deel uitmaakt van de Solomon R. Guggenheim Foundation is een aanrader. In dit museum voor moderne Europese en Amerikaanse kunst tref je onder meer kunstwerken als “Parijs” van Marc Chagall, “blonde vrouw” van Picasso en “de huilende krokodil” van Karel Appel. Het Guggenheim museum is maandag tot en met zondag (donderdag gesloten), een ticket kost ongeveer $20.

St. Patrick’s Cathedral

De St. Patrick’s Cathedral is één van de grootste kathadralen ter wereld. Deze rooms-katholieke kathedraal meet wel 110 meter lang en 58 meter breed. De twee torens zijn meer dan 100,5 meter hoog. St. Patrick’s Cathedral doet onder andere dienst als locatie voor trouwpartijen en evenementen. St. Patrick’s Cathedral is dagelijks te bezoeken tussen 8:30 en 20:45.

New York Public Library

De hoofdvestiging van deze wereldberoemde openbare bibliotheek is aan 5th avenue gevestigd. De in 1895 opgerichte bibliotheek bestaat uit 87 verschillende vestigingen. New York Public Library kent onder andere exemplaren van de Gutenberg bijbel en een kopie van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van Thomas Jefferson, waarin drie grondrechten uiteengezet werden.

Ga terug naar de New York hoofdpagina