Chrysler Building

Chrysler Building/Het Chrysler Building is een wolkenkrabber in New York, in de wijk Manhattan. Het is gebouwd in de Art Deco Stijl en valt hierdoor op bij de toeristen. Het is een bekende wolkenkrabber die je toch wel gezien moet hebben wanneer je op vakantie gaat naar New York.

Over het Chrysler Building

Het Chrysler Building is een wolkenkrabber die werd gebouwd tussen 1928 en 1930. Op het moment van voltooiing was het gebouw het hoogste gebouw ter wereld. Dit duurde niet heel lang, want in 1931 werd het Empire State Building voltooid. Tegenwoordig is het Chrysler Building het vierde hoogste gebouw van New York. Het plan van het Chrysler Building kwam al in 1911. Het eerste ontwerp, met grote etalageruiten werd afgewezen. Het tweede plan in 1928 met een koepel en speciaal metselwerk op de bovenste verdieping werd wel goedgekeurd. Het gebouw heeft 77 verdiepingen.

Cloud Club

In de jaren dertig bevond zich bovenin het Chrysler Building een exclusieve lunchroom. In 1971 waren er rond de driehonderd leden en het ontwerp van binnen was zeer modern en oogde tegelijkertijd erg luxe. Toch ging het uiteindelijk de slechte kant op met de Cloud Club. Veel lede gingen naar andere clubs en lieten de Cloud Club links liggen. Daarom werd de lunchroom gesloten in 9179.

Top van het Chrysler Building

De top van het Chrysler Building is erg opvallend door de zeven bogen die je hier kunt zien. Alle bogen eindigen met een spits en geen van de bogen heeft precies dezelfde vorm. De bogen zijn bedekt met geveldelen en deze zijn zo gelegd dat ze het patroon van de zon hebben. Er zijn driehoekige ramen op de bogen te zien. Vanaf de zeventigste verdieping zijn deze ramen er niet meer.

Chrysler Building bezoeken

Veel mensen zouden het Chrysler Building best eens willen bezoeken tijdens hun vakantie aan New York, bijvoorbeeld voor het prachtige uitzicht dat het gebouw te bieden heeft. Helaas is dit echter niet mogelijk. Het gebouw is al jaren gesloten voor het grote publiek. Wanneer je dus een mooi uitzicht over New York wilt hebben, kun je het beste naar Empire State Building gaan. Het Chrysler Building kun je natuurlijk wel gewoon van buiten bekijken en ook dat is al zeer de moeite waard.

Waar is het Chrysler Building?

Het Chrysler Building kun je vinden in Manattan en het gebouw staat op de kruising van 42nd Street met Lexington Avenue. Je kunt hier goed komen met het openbaar vervoer, zoals de taxi of de metro. Met een huurauto kun je er een stuk minder gemakkelijk komen.