Flatiron Building

Flatiron Building/Het Flatiron Building is een bekende wolkenkrabber in New York. Het gebouw is in erg veel films en series te zien en veel toeristen willen alleen daarom al het Flatiron Building in het echt bewonderen.

Over Flatiron Building

Het Flatiron Building valt vooral erg op door de bijzondere vorm. Het gebouw heeft een driehoekige vorm en doet daarom denken aan een strijkijzer. Dat is ook precies waar de wolkenkrabber haar naam aan te danken heeft. Het gebouw werd voltooid in 1902 en ontworpen door Daniel Burnman. Het is gebouwd in de neorenaissancestijl. Het heeft 22 verdiepingen en een hoogte van 87 meter. Van 1902 tot en met 1913 was dit het hoogste gebouw ter wereld.

Ligging

Flatiron Building is te vinden op de kruising van Broadway en Fifth Avenue en heeft daardoor een zeer prominente plek in de stad. Het gebouw is te vinden aan het einde van de Ladies Mile. Dit was in de twintigste eeuw één van de belangrijkste winkelstraten in de stad. Het Flatiron Building is door de ligging totaal niet te missen. Je ziet dit gebouw dan ook vaak in series en films voorbij komen.

Fotograferen

Het Flatiron Building is het één van de meest gefotografeerde gebouwen van New York.  Logisch, want door het ontwerp is het een uniek en opvallend bouwwerk. Wanneer je zelf het gebouw op de foto wilt zetten, zul je al snel merken dat dit erg moeilijk is om voor elkaar te krijgen zonder andere mensen erop.

Flatiron Building bezoeken?

Er is een lange tijd sprake geweest van een observationdeck bovenin het Flatiron Building, maar omdat er tegenwoordig veel meer hogere gebouwen zijn, is dit nooit uitgevoerd. Om New York van bovenaf te bekijken kun je daarom veel beter naar bijvoorbeeld het Empire State Building gaan. Vanaf hier heb je trouwens ook een mooi uitzicht op het gebouw. Hoewel veel toeristen het dus erg graag zouden willen, is het niet mogelijk om het Flatiron Building te bezoeken.

Hoe kom je er?

Het Flatiron Building is het beste te bereiken met het openbaar vervoer. Met een huurauto kun je er ook wel komen, maar parkeerplekken in de buurt zijn erg duur en je moet ook maar net geluk hebben dat er überhaupt parkeerplaatsen vrij zijn. Met de metro kun je heel gemakkelijk in de buurt van Flatiron Building komen en meteen meerdere bezienswaardigheden bezoeken. Het is ook mogelijk om een taxi te nemen naar het Flatiron Building. Deze is goed betaalbaar, maar wel iets duurder dan de metro.