Grand Central Terminal

Grand Central Terminal/De Grand Central Terminal, gelegen aan 42nd Street in New York, is een van de grootste en meest drukbezochte treinstations ter wereld. Het station beslaat 2 verdiepingen en verbindt diverse lijnen van het New Yorkse openbaar vervoer.

Grand Central Terminal geschiedenis

De Grand Central Terminal heeft een lange weg afgelegd voordat het zijn uiteindelijke huidige vorm aangenomen heeft. In 1869 gaf Cornelius Vanderbilt, een Amerikaanse ondernemer, de architect John B. Snook opdracht het grootste station ter wereld te bouwen. Het resultaat werd het Grand Central Station genoemd, welke een stationshal van bijna 200 meter lang met een breedte van 60 meter herbergde. Door de toename van het spoorwegverkeer en de rook uit de schoorstenen van de stoomtreinen kwam de overzichtelijkheid echter al vrij snel in het gedrang. In 1902 resulteerde dit in een ongeluk met 17 doden tot gevolg, waarop veel publieke verontwaardiging volgde. Er volgde een ontwerpwedstrijd voor het nieuwe station, welke gewonnen werd door het architectenbureau Reed en Stem. De bouw van het station startte in 1903 en duurde 10 jaar. Op zondag 2 februari 1913 werd het nieuwe station, de Grand Central Terminal, officieel ingehuldigd. Het duurde echter nog tot 1927 voor het station volledig operationeel was. In 1994 werd het station grotendeels gerenoveerd.

Het station was tot 1968 in handen van de spoorwegmaatschappij New York Central. Deze fuseerde in 1968 met de Pennsylvania Railroad tot Penn Central, dat in 1970 alweer failliet ging. Door de nationalisatie van de spoorwegen in het noordoosten van de Verenigde Staten kwam Penn Central in 1976 in handen van Conrail, hoewel Penn Central formeel de eigenaar bleef. Penn Central veranderde in maart 1994 zijn naam in American Premier Underwriters (APU), wat vervolgens in 1995 werd gekocht door de huidige eigenaren van Grand Central Terminal, de American Financial Group.

Architectuur

De huidige Grant Central Terminal heeft met 44 perrons (en 67 sporen) de meeste perrons ter wereld. De gevel van het station aan de kant van 42nd Street is voorzien van de Beaux-Arts stijl: een bouwstijl gekenmerkt door natuursteen, klassiek versierde balustrades en balkons, brede trappen, wijde bogen en veel symmetrie. De grote bogen worden geflankeerd door Korinthische zuilen en worden omringd door een grote beeldengroep van de hand van Jules-Alexis Coutain. Het plafond in de centrale hal is beschilderd door de Franse kunstenaar Paul Helleu en heeft de dierenriem als thema. Bijzonder is de omgekeerde schildering: op deze manier heeft men een zicht op de sterren zoals die van god.

Winkels

Het treinstation bevat 68 winkels en talloze eet- en drinkgelegenheden. Grant Central Terminal bevat onder meer winkels als een Apple Store, L’Occitane, Bobbi Brown en Jo Malone. De winkels zijn zeven dagen per week geopend.

In de media

De Grant Central Terminal is te zien in vele films en televisieseries, waarin het gebouw regelmatig gebruikt wordt om de aankomst van een personage in New York te illustreren. Op het lijstje van films waarin Grant Central Terminal te zien is prijken onder andere grote namen als I am Legend, Madagascar en Step Up 3.