Madison Square Garden

Madison Square Garden/Madison Square Garden is een groot stadion in Manhattan en is gelegen nabij het Penn Station. Dit stadion vormt de thuisbasis van een aantal grote sportploegen in New York zoals New York Knicks. In Madison Square Garden worden diverse bijzondere evenementen georganiseerd. De geschiedenis van Madison Square Garden is terug te voeren op Madison Square.

Madison Square

Madison Square is een publiek gebied in de wijk Manhattan in New York dat gevormd wordt door de kruising van 5th Avenue en Broadway. Het gebied is vernoemd naar James Madison, de vierde president van de Verenigde Staten. Madison Square wordt omringd door diverse gebouwen, zoals het Flatiron Building en de Metlife Tower. In Madison Square bevindt zich onder andere het Madison Square Park. Ook hebben de eerste twee versies van de beroemde Madison Square Garden in dit gebied gestaan.

Geschiedenis Madison Square Garden

De huidige Madison Square Garden is het vierde gebouw met deze naam. De eerste twee Madison Square Gardens waren gelegen aan Madison Square en deze naam is – ondanks dat de nieuwe gebouwen elders in Manhattan gelegen zijn – aangehouden.

De eerste Madison Square Garden werd in 1879 geopend op de noordoostelijke hoek van Madison Avenue en 26th Street. In 1871 huurde P. T. Barnum het gebied van Cornelius Vanderbilt en bouwde de op het terrein gelegen oude spoorwegterminus om tot een soort circus arena, Barnum’s Hippodrome genaamd. Nadat in 1879 het huurcontract afgelopen was, veranderde Vanderbilt de naam van het gebouw in Madison Square Garden. Het gebouw was al snel erg populair vanwege de vele evenementen die in het gebouw plaatsvonden.

De tweede Madison Square Garden werd in 1889 op de plaats van de oude gebouwd. De vernieuwde Madison Square Garden bevatte onder meer een concertzaal, een theater en een dakterras. Op het gebouw stond een toren, naar voorbeeld van de Giralda Toren in Sevilla, met een naaktbeeld van de godin Diana.

In 1925 werd de tweede Madison Square Garden afgebroken en verhuisde het complex naar 8th Avenue aan 49th Street. Dit gebouw werd voornamelijk gebruikt voor bokswedstrijden.

De huidige Madison Square Garden

De huidige Madison Square Garden opende in 1968 haar deuren op de nieuwe locatie nabij Penn Station. Deze vierde versie van Madison Square Garden wordt ook wel aangeprezen als ‘de beroemdste arena in de wereld’. Het gebouw heeft een cilindervorm en is van betoon. De ligging van de huidige Madison Square Garden is erg bijzonder, het is het eerste stadion dat nabij een actief treinstation gebouwd is.

Evenementen Madison Square Garden

Jaarlijks vinden er in Madison Square Garden zo’n 350 evenementen plaats, welke meestal uitverkocht zijn. Hiermee is Madison Square Garden een van de drukstbezochte stadions in de wereld. Op dit moment vormt Madison Square Garden de thuisbasis van zowel het ijshockeyteam de New York Rangers als de basketbalploeg New York Knicks. Daarnaast wordt Madison Square Garden gebruikt voor popconcerten, circussen en andere shows. Het eerste legendarische gevecht tussen Ali en Frazier vond in Madison Square Garden plaats.