New York City Marathon

New York City Marathon/De New York Marathon, officieel de ING New York City Marathon genaamd vanwege de sponsoring door ING, is een marathon die ieder jaar gehouden wordt. Het is een van de grootste marathons ter wereld. In 2010 behaalden ruim 45.000 de finish. De marathon wordt georganiseerd door de New York Road Runners (NYYR).

Geschiedenis New York Marathon

De eerste New York Marathon werd in 1970 gehouden en werd georganiseerd door de NYYR voorzitters Fred Lebow en Vincent Chiappetta. Er waren 127 deelnemers en enkele honderden toeschouwers zagen hoe Gary Muhrcke als eerste de finish bereikte in 2:31:38. In de jaren die volgden groeide de marathon uit tot een groots evenement en trok diverse soorten deelnemers. In 1976 haalde Dick Traum als eerste deelnemer met een beenprothese de finish. In 2000 startte er een officiële rolstoel en handbike afdeling. Op dit moment is de New York Marathon de grootste ter wereld, met jaarlijks zo’n twee miljoen toeschouwers.

Inschrijving New York Marathon

De marathon wordt ieder jaar op de eerste zondag van november gehouden. Leden van de NYYR zijn verzekerd van deelname wanneer zij aan de eisen voldoen, of worden voorgesteld door een officiële hardloopvereniging. Leden moeten onder andere minstens negen kwalificatiewedstrijden uitgelopen hebben. Daarnaast moeten ze minstens eenmaal als vrijwilliger gewerkt hebben tijdens een NYYR evenement óf 1 dollar aan de NYYR gedoneerd hebben. Andere hardlopers moeten zich inschrijven voor de loting. Om de diversiteit van de deelnemers te garanderen, zijn er drie lotingklassen: nationaal, internationaal en de NYC-metro area (voor mensen die binnen zo’n 100 kilometer van New York wonen). Uit elke lotingklasse wordt eenzelfde percentage hardlopers ingeloot.

Route New York Marathon

De marathon van New York beslaat in totaal 41.195 kilometer. Tijdens de eerste marathon in 1970 renden de deelnemers herhaaldelijk rondjes rond Central Park. Tegenwoordig doorkruist men de vijf stadsdelen van New York. De marathon begint in Staten Island, vlakbij de toegangsweg naar de Verrazano-Narrows Bridge. Nadat men deze brug gepasseerd is, vervolgt men de weg naar Brooklyn. De Pulaski Bridge markeert het middenpunt van de marathon en vormt het overgangspunt van Brooklyn naar Queens. Via de Queensboro Bridge rent men vervolgens Manhattan in. Men maakt een kleine omweg om The Bronx te bezoeken en keert weer terug naar Manhattan. Gedurende het laatste stuk rent men onder andere door Harlem en Central Park. De finish is bij Tavern on the Green, een voormalig restaurant dat nu dienst doet als bezoekerscentrum en souvenirshop. Deelnemers mogen maximaal 8,5 uur over de marathon doen.

New York Marathon in 2012

In 2012 werd er voor het eerst de start van het evenement geen New York Marathon plaats. De hevige storm Sandy in Amerika maakte vele slachtoffers en inwoners van de getroffen gebieden verdeelden zich in twee kampen. De ene groep beschouwde de marathon juist als lichtpuntje in de verdrietige tijd, de andere groep vond een dergelijk feestelijk evenement ongepast. Aanvankelijk leek de marathon gewoon door te gaan, maar werd op het laatste moment toch nog afgeblazen.