New York Public Library

New York Public Library/De New York Public Library, gelegen aan 5th Avenue tussen 40th en 42nd Street in Manhattan New York, is een bibliotheek die niet misstaat in het rijtje van de meest indrukwekkende bibliotheken ter wereld. De bibliotheek wordt – net als de stad zelf – getypeerd door groot, groter grootst.

Geschiedenis

Aan het einde van de 19e eeuw besloot New York dat ze een bibliotheek nodig had en werd begonnen met het klaarmaken van het kavel waar de bibliotheek zou komen te staan. In 1902 werd de eerste steen gelegd, en het zou nog tot 1911 duren voordat het indrukwekkende gebouw klaar was en in gebruik genomen werd. Op de openingsdag trok de bibliotheek maar liefst 50.000 bezoekers! De eerste directeur van het gebouw was dr. John Shaw Billings, de architecten Carrère en Hastings waren verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Het gehele project heeft in totaal 9 miljoen dollar gekost, een enorm bedrag aan het begin van de 20e eeuw.

Architectuur

De New York Public Library is een typisch Beaux-Arts gebouw, een bouwstijl die gekenmerkt wordt door pompeuze gebouwen met een afwerking van natuursteen, klassieke versieringen zoals balkons, balustrades en pilaren, symmetrie, wijde bogen en brede trappen. De ingang wordt bewaakt door marmeren leeuwen en de leeszaal heeft een prachtig versierd plafond.

Collectie

Oorspronkelijk bestond de collectie uit de samenvoeging van privéverzamelingen van John Jacob Astor en James Lenox. Tegenwoordig kun je er tientallen miljoenen boeken, verspreid over ongeveer 140 kilometer boekenplanken, vinden. De New York Public Library bevat ook enkele zeer zeldzame stukken, zoals een brief van Columbus uit 1493, waarin hij zijn ontdekkingen van de “Nieuwe Wereld” uiteenzet. Ook kun je er een handgeschreven exemplaar van Thomas Jefferson’s Onafhankelijkheidsverklaring vinden. Je hoeft nooit lang te zoeken: door een geavanceerde lift kan elk boek binnen tien minuten opgehaald worden. Naast boeken bevat de bibliotheek een rijke verzameling tijdschriften, historische kaarten, foto’s en geluidsopnames.

Vestigingen

Het gebouw aan 5th Avenue is de hoofdvestiging, daarnaast kent de New York Public Library nog talloze andere vestigingen. In totaal zijn er 82 nevenvestigingen, waarvan zich er 35 in Manhattan, 34 in de Bronx en 12 in Staten Island bevinden. Daarnaast zijn er nog vier onderzoeksbibliotheken waar de materialen niet uitgeleend worden, maar alleen ter inzage zijn. De New York Public Library heeft zelfs een bibliotheek die speciaal bedoeld is voor blinden en lichamelijk beperkten.

New York Public Library in de media

De bibliotheek speelt een rol in diverse films, zoals Spider Man, The Day After Tomorrow en The Wiz. Ook een aantal televisieprogramma’s hebben de bibliotheek als podium gebruikt, zoals Seinfeld en Traveler.