Rockefeller  Center

Rockefeller Center/Rockefeller Center is een complex van 19 commerciële gebouwen met een totale oppervlakte van wel 89,000 vierkante meter. Rockefeller Center is gelegen tussen 48th en 51th street in Manhattan, New York. In 1987 werd het gebouw officieel uitgeroepen tot nationaal historisch monument.

Geschiedenis

De naam Rockefeller Center is afkomstig van John D. Rockefeller jr., de zoon van de zakenman John D. Rockefeller, eigenaar van Standard Oil. Rockefeller jr. Rockefeller jr. huurde een stuk grond van de universiteit van Colombia, waar hij in 1930 het bedrijvencomplex oprichtte. Oorspronkelijk wilde Rockefeller jr. er een vesting voor de Metropolitan Opera bouwen, maar de beurscrash van 1929 dwong hem zijn plannen te wijzigen. De bouw van de gebouwen in Art Deco stijl startte op 17 mei 1930 en werd in 1939 afgerond.

Architectuur

Rockefeller Center is een combinatie van twee gebouwencomplexen: de oudere en in originele staat verkerende Art Deco gebouwen uit de jaren ’30 en de vier modernere gebouwen die in de jaren ’60 en ’70 gebouwd zijn. De gebouwen in Art Deco stijl zijn van de hand van de architect Raymond Hood.

GE Building

De zogenaamde GE Building was een van de eerste gebouwen die voltooid werden. GE Building is een wolkenkrabber die lang dienst heeft gedaan als het hoofdkantoor van de Radio Corporation of America (RCA). GE Building heeft dan ook lange tijd de naam RCA Building gedragen. GE Building telt 70 verdiepingen en is met zijn 256 meter het hoogste gebouw van het complex. Op dit moment is de GE Building hét hoofdkwartier van NBC en vele studio’s. Diverse bekende televisieprogramma’s, zoals The Dr. Oz Show en NBC News worden er opgenomen. Daarnaast is het gebouw bekende omdat de wereldberoemde foto “Lunchtime atop a Skyscraper” er is gemaakt. Op deze foto, in 1932 gemaakt door Charles C. Ebbets, zie je een stel ongezekerde bouwvakkers op een stalen constructie genieten van hun lunch, 260 meter boven de grond.

Top of the Rock

Top of the Rock is het observatieplatform dat zich bovenop de GE Building bevindt. Top of the Rock biedt een panoramisch uitzicht over Central Park en de Empire State Building. Niet alleen vanwege het uitzicht is dit observatieplatform een aanrader, ook de weg er naar toe is bijzonder: op het plafond van de lift worden belangrijke historische evenementen geprojecteerd. Een kaartje voor volwassenen kost 27 dollar. Er zijn combinatietickets met de Rockefeller Center Tour verkrijgbaar.

Rockefeller Center Tour

Wanneer je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Rockefeller Center, is de Rockefeller Center Tour een echte aanrader. Een deskundige historicus leidt je langs alle belangrijke gebouwen, tuinen en ruimtes. De tour begint dagelijks om 10 uur ’s morgens en is Engelstalig. Een kaartje kost 17 dollar. Er zijn combinatietickets met Top of the Rock verkrijgbaar.