South Street Seaport

South Street Seaport/South Street Seaport is een toeristisch gebied in Manhattan, New York. South Street Seaport ligt aan pier 17, East River, en naast het Financial District. Het gebied is voornamelijk bekend vanwege de oudste architectuur van Manhattan, die in dit gebied gelegen is. South Street Seaport is momenteel in handen van the Howard Hughes Corporation.

Geschiedenis

In de late jaren 1950 was een deel van de pieren van de plaatselijke stoomschip vereniging, in de volksmond ook wel de Ward Line genoemd, niet in gebruik. In 1967 vestigden Peter en Norma Stanford hier het South Street Seaport museum. Het doel van het museum was het bieden van een educatieve historische plaats, waar men terecht kon voor een terugblik op de hoogtijdagen van Seaport. Vanaf de jaren ’80 ontwikkelde South Street Seaport zich, onder leiding van de prominente ontwikkelaar James Rouse, tot een toeristische attractie en vestigden diverse winkelketens zich in het gebied. In 2012 werd het gebied getroffen door de orkaan Sandy, waarna het gebied een tijdlang gesloten is geweest. In december 2012 is South Street Seaport weer toegankelijk voor publiek. Eind 2013 wordt het winkelgebied tijdelijk afgesloten, om een nieuw winkelgebied te creëren dat in 2015 klaar moet zijn.

Titanic Memorial lighthouse

Titanic Memorial lighthouse is een 18 meter hoge vuurtoren en gedenkplaats van overleden passagiers van het in 1912 gezonken schip de RMS Titanic. De vuurtoren stond oorspronkelijk boven de East River op het dak van het oude Seamen’s Church Institute of New York and New Jersey. In 1976 is de Titanic Memorial lighthouse verhuisd naar de ingang van het South Street Seaport museum.

Evenementen South Street Seaport

Er vinden gedurende het jaar diverse evenementen in South Street Seaport plaats. Zo kun je ieder jaar Spook-tacular Halloween bijwonen, een Halloween festijn voor de gehele familie op de Fulton Street Market. Er zijn verscheidene activiteiten, zoals pompoen beschilderen, vogelverschrikkers maken en een spookachtig dansfeest. In december vindt de Seaport Tree Lightning Ceremony plaats, waarbij een prachtig versierde boom met ontelbare lampjes aangestoken wordt.

South Street Seaport in de media

South Street Seaport vormt de achtergrond van de videoclip In Bloom van Nirvana, waarin de bandleden met elkaar aan het dollen zijn. In de film I Am Legend is een belangrijke rol weggelegd voor South Street Seaport. Liefhebbers van actiespelen herkennen South Street Seaport wellicht als de multi-player map Pier 17 in Crysis 2.

Seaport Music Festival

Seaport Music Festival is een jaarlijks terugkerend muzikaal spektakel in South Street Seaport. Tijdens dit gratis festival dat in de zomer op vrijdagavonden gehouden wordt, staat voornamelijk indie muziek centraal. Artiesten die op dit festival gespeeld hebben zijn onder andere John Fogerty, Loose Limbs, YellowFever en Devotchka.