Victoria's Secret - New York

Victoria’s Secret is een Amerikaans bedrijf dat dameskleding, lingerie en schoonheidsproducten verkoopt. Het bedrijf is bij velen vooral bekend vanwege de lingerie en de bekende modellen die aan de modeshows meedoen.

Geschiedenis Victoria’s Secret

Victoria’s Secret is in 1977 opgericht door Roy Raymond. Raymond schaamde zich nogal eens wanneer hij lingerie voor zijn vrouw wilde kopen in het openbaar, en ontwierp een winkelomgeving waar mannen zich ook op hun gemak zouden voelen. Zo hing hij voorbeelden van vrouwenlichamen in de winkel, aan de hand waarvan mannen de juiste maten van hun vrouw in konden schatten. Bovendien konden klanten hun lingerie – en al snel ook andere dameskleding – via catalogussen bestellen zonder een fysieke winkel te hoeven bezoeken. In 1982 verkoopt Raymond het bedrijf aan The Limited, welke de winkelketen al zeer snel uitbreidde naar diverse Amerikaanse winkelcentra. Het bedrijf bleef groeien en was begin jaren negentig de grootste Amerikaanse lingerieverkoper. In 2007 werd een groot deel van de kledingketen verkocht aan Sun Capital Partners Inc., zodat Victoria’s Secret zich voornamelijk bezig kon houden met lingerie.

Opzet van de winkels

Victoria’s Secret kent op dit moment ongeveer 1000 Victoria’s Secret lingeriewinkels, en daarnaast nog zo’n 100 Victoria’s Secret beauty stores. De winkels bevinden zich veelal in winkelcentra. Jaarlijks worden er zo’n 400 miljoen catalogi verstuurd, waarin klanten onder andere lingerie, schoonheidsproducten en beddengoed kunnen bestellen.

Victoria’s Secret Fashion Show

In 1995 werd de eerste Victoria’s Secret modeshow gehouden. Het evenement kreeg wereldwijde aandacht en al snel bestempeld als “het lingerie-evenement van de eeuw”. De eerste live uitzending van de modeshow vond plaats in 1999, de show werd zowel online als op Times Square uitgezonden en trok wel 1,5 miljoen kijkers. Het televisiedebuut vond plaats in 2001, uitgezonden door de ABC. Tijdens de shows wordt de lingerie op spectaculaire wijze getoond, zo hebben de ontwerpen verschillende thema’s en dragen de modellen gekostumeerde lingerie. De engelenvleugels die de modellen dragen vormen het handelsmerk van de Victoria’s Secret Fashion Shows. Diverse topmodellen schitterden in de fashion shows van Victoria’s Secret. Een enkele keer doen ook muziekartiesten aan het spektakel mee, zo bevatte de show van 2007 een optreden van de Spice Girls, die na jarenlange stilte voor het eerst weer als gezelschap de media opzochten.

Victoria’s Secret Pink

In 2004 lanceerde de modeketen Victoria’s Secret Pink, een lijn die zich voornamelijk richt op studenten. De collectie wordt getoond op diverse universitaire campussen in Amerika en richt zich sterk op de moderne media zoals Facebook en MySpace. Victoria’s Secret Pink bevat onder andere vrijetijdskleding, beddengoed en lingerie.

Victoria’s Secret Angels

De meest zichtbare leden van het modellenteam van Victoria’s Secret worden de Victoria’s Secret Angels genoemd. Het oorspronkelijke Angels team – dat voor het eerst optrad in 1999 – bestond uit Adriana Lima, Heidi Klum, Maria Ines Rivero, Rebecca Romijn en Tyra Banks.  De Nederlandse Doutzen Kroes maakt sinds 2008 deel uit van Victoria’s Secret Angels. Opvallend aan de Angels is dat zij over het algemeen vrouwelijke rondingen hebben, in tegenstelling tot de reguliere modellenwereld.