Vakantie Portland, Oregon

Portland, Oregon/In de staat Oregon vind je Portland. Deze ‘city of roses’ (rozenstad) is een van de groenste steden ter wereld. Dat zie je al vanaf het moment dat je aan komt vliegen; uitgestrekte heuvels, bossen en rivieren. Ook winkelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen; je shopt namelijk belastingvrij. Tel daar de vriendelijke inwoners en de opvallend weinig toeristen bij op, en Portland is een stad die hoog op iedere ‘must see list’ moet staan.

Bezienswaardigheden van Portland

De prachtige heuvels die je bij aankomst vanuit het vliegtuig ziet doen het al vermoeden: Portland ligt in een wijnstreek. De wijngaarden rondom de stad zijn dan ook zeker een grote bezienswaardigheid. Vanaf Portland worden er diverse wijnproeverijen georganiseerd waar je aan kunt deelnemen. Een ander indrukwekkend stukje natuur vind je in Mount Hood. Trek stevige wandelschoenen aan en beklim de steile berg via de wandelroute. Neem wel genoeg water mee en trek er zeker twee uur voor uit. Vanaf de top heb je vervolgens een prachtig uitzicht over de omgeving. Let op: je kunt gratis naar boven, maar mag niet dezelfde route nemen naar beneden. Voor zo’n twaalf dollar krijg je aan de top een flesje water en een ticket voor de gondel naar beneden. Overigens kun je deze gondel ook naar boven nemen als je alleen voor het uitzicht komt.

Attracties in Portland

Portland zelf heeft ook genoeg te bieden om een vakantie mee te vullen. Bezoek bijvoorbeeld de grootste boekwinkel ter wereld, Powell’s City of Books. Deze winkel is zo groot dat het raadzaam is om een kaart mee te nemen om – jawel – binnen de winkel je weg te vinden. Ook een bezoek aan The International Rose Test Garden is aan te raden. Hier vind je meer dan 8.000 rozen en geniet je van een spectaculair uitzicht. Verder houdt Portland een zaterdagmarkt. De naam is bedrieglijk, want zowel op zaterdag als op zondag kun je deze markt bezoeken. Nog tijd over? Bezoek dan eens de dierentuin in Washington Park. Tip: als je met het openbaar vervoer komt, krijg je korting op je entreekaart. Het zeer uitgestrekte Washington Park zelf is bovendien sowieso een bezoek waard.

Musea

Portland kent diverse musea, waaronder het Portland Art Museum. Dit is het oudste museum in het noordwesten van Amerika. Over de geschiedenis van Portland kom je meer te weten in het Oregon History Museum in het centrum. Fans van architectuur moeten zeker eens een bezoek brengen aan Pittock Mansion, gelegen in de westelijke heuvels van Portland. Hier heb je bovendien een prachtig uitzicht over rivieren, bossen, bruggen en bergtoppen.

Winkelen

Zoals gezegd is Portland het walhalla voor winkelliefhebbers. Je shopt hier belastingvrij en alle bekende en onbekende merken zijn in het stadscentrum vertegenwoordig. De voornaamste winkels vind je in Northwest/Nob Hill en Lloyd District/NE Broadway. Ga je voor de echte boetiekwinkels, dan moet je naar Mississipi Avenue of Pearl District. In laatstgenoemde wijk vind je ook de beroemde boekwinkel Powell’s.

Uitgaan in Portland

Portland heeft een rijke mix van uitgaansgelegenheden. Je kunt uit eten, naar een comedy club, je uitleven in een karaokebar of naar de film. Ook de cocktailbars zijn hier een aanrader.

Openbaar vervoer

Portland houdt van het openbaar vervoer. Of tenminste: het stimuleren ervan. Je reist binnen het standscentrum dan ook helemaal gratis. Alleen als je buiten het stadshart van Portland komt, betaal je een kleine meerprijs. Reden genoeg dus om met de tram te gaan –je ziet gelijk wat meer van de stad. Nog een interessant weetje: Portland is wat betreft het openbaar vervoer uitgeroepen tot beste stad van Amerika. Buiten de tram kun je er ook met de bus, trein, metro of kabelbaan.