Alacatraz

Alcatraz/Alcatraz is een wereldberoemde gevangenis in San Francisco. De gevangenis is te vinden op een eiland in de baai van San Francisco. Het is tegenwoordig een toeristische attractie die je niet mag missen tijdens een bezoekje aan San Francisco.

Geschiedenis Alcatraz

Het eiland kreeg de naam Alcatraz door de Spanjaard Juan Manuel de Ayala, die het eiland ‘eiland van de Pelikanen noemde’ toen hij het in 1775 ontdekte, ook wel ‘La Isla de los Alcatraces’. Op het eiland was de gevangenis Alcatraz een actieve gevangenis tussen 1934 tot 1963. Meer dan duizend gevangen hebben hier vast gezeten. De keuze om juist op dit eiland een gevangenis te bouwen, werd gemaakt vanwege de sterke stromingen in het water bij de San Francisco baai. Hierdoor zou het moeilijker zijn om te ontsnappen. Helaas bleek Alcatraz toch niet zo veilig te zijn als men dacht. In 1962 wisten drie gevangenen te ontsnappen. Van de drie mannen is nooit meer iets vernomen. Een jaar later werd Alcatraz gesloten. Tegenwoordig is het een nationaal park en kunnen toeristen de oude gevangenis bekijken.

Alcatraz bezoeken

Om Alcatraz te kunnen bezoeken, moet je met de ferry gaan. In het hoogseizoen gaat deze elk half uur. Er zijn ook speciale avondtours, je gaat dan in het donker naar de gevangenis. De ferry gaat vanaf Pier 33. Let op dat je geen etenswaren mee mag nemen en dat dit ook op het eiland niet is toegestaan. In de gevangenis zelf mag je ook niet eten of roken. Wanneer je Alcatraz bezoekt, kun je een speciale audiotour doen. Deze is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels en Nederlands. Je hebt tijdens de audiotour de mogelijkheid om de opname even op pauze te zetten en te genieten van de dingen die je ziet.

Tickets reserveren?

Wanneer je naar Alcatraz gaat, is het raadzaam om de tickets van tevoren te reserveren. Dit kun je ook wel een paar dagen van tevoren doen, maar in het hoogseizoen is een paar weken wellicht verstandiger. Veel toeristen willen naar Alcatraz en de ferry kan dus snel vol zitten. Door je tickets vooraf te reserveren, weet je zeker dat je mee kan op het tijdstip dat jij graag wilt. Wil je een avondtour maken, dan moet je er zeker op tijd bij zijn om je tickets te reserveren. De avondtour is namelijk erg geliefd en snel volgeboekt.

Hoe kom je bij de Ferry?

Pier 33 is te vinden bij Fishermann’s Wharf. Je kunt hier gemakkelijk komen met het openbaar vervoer. Er gaan bussen en cable cars naar Fishermann’s Wharf. Wanneer je met de auto wilt gaan, zul je het wat moeilijker hebben. Er zijn niet veel parkeerplaatsen in de buurt van Pier 33 en daarbij zijn de parkeerplaatsen die er wel zijn erg prijzig.