Transamerica Pyramid

Transamerica Pyramid/Transamerica Pyramid is als hoogste wolkenkrabber van San Francisco een echte trekpleister. Deze wolkenkrabber is vanwege haar bijzondere vorm en geschiedenis zeker het bezichtigen waard.

Hoogste wolkenkrabber

De Transamerica Pyramid in San Francisco is de hoogste wolkenkrabber van San Francisco. Het gebouw is 260 meter hoog en bestaat uit wel 48 verdiepingen. De totale oppervlakte van de vloer van de toren bedraagt bijna 50.000 vierkante meter. De Transamerica Pyramid is ontworpen door William Pereira. De wolkenkrabber staat op de plek waar voorheen Montgomery Block gestaan heeft, San Francisco’s eerste vuur- en aardbevingbestendige gebouw.

Bouw van de Transamerica Pyramid

In 1969 werd begonnen met de bouw van de Transamerican Pyramid, met de bedoeling dat het het hoofdkwartier zou worden van de verzekeringsmaatschappij Transamerica Coorporation. De aannemer van de wolkenkrabber was dan ook de directeur van dit bedrijf. In 1972 werd de bouw voltooid. Van 1972 tot 1974 was de Transamerica Pyramid de hoogste wolkenkrabber aan de westzijde van de Mississippi, waarna het AON Center in Los Angeles er met de titel vandoor ging.

Architectuur van de Transamerica Pyramid

Het gebouw is door de karakteristieke architectuur een van de symbolen van San Francisco geworden. De vorm van de wolkenkrabber is bewust zo gekozen, omdat met deze vorm de lichtinval in de straat zo min mogelijk gehinderd wordt. Het gebouw bestaat uit 48 verdiepingen, de vleugels aan weerszijden van het gebouw beginnen op de 29e etage. De liftschachten bevinden zich in de oostelijke vleugel, het trappenhuis en de ventilatiekokers bevinden zich in de westelijke vleugel. Ten tijde van de bouw was een schuin opwaartse beweging van liften nog onmogelijk, vandaar dat er voor de vleugels gekozen is. Inmiddels is dit wel mogelijk, hoewel nog steeds slechts 2 van de 18 liften die het gebouw rijk is naar de top gaan. De Transamerica Pyramid heeft 3678 ramen.

Transamerica Pyramid bezoeken

Vanwege veiligheidsredenen is de Transamerica Pyramid helaas niet toegankelijk voor toeristen. Je kunt echter wel een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum in Clay Street, waar je live beelden van het uitzicht vanaf de top kunt bekijken en diverse video’s over de geschiedenis van de wolkenkrabber aantreft. Het bezoekerscentrum – dat ook een kleine souvenirwinkel heeft – is van maandag tot vrijdag tussen 10 en 3 geopend.

Transamerica Pyramid in de media

De Transamerica Pyramid heeft een rol in het computerspel GTA San Andreas, een populair autoracespel. De wolkenkrabber komt onder de naam Big Pointy Building voor in de stad San Fierro. Vlak naast de Transamerica Pyramid bevindt zich een bronzen herdenkingsteken voor twee beroemde honden uit San Francisco, Bummer en Lazarus. Dit onafscheidbare duo struinde in de jaren zestig van de vorige eeuw door de straten van San Francisco en verschenen meerdere malen in de lokale kranten.