Vervoer in Amerika

Vervoer in Amerika/Amerika is een groot land en om van A naar B te komen zijn er verschillende manieren. Je kunt het land dus echt op diverse manieren verkennen en er is voor iedereen wel iets dat bij ze past. Of je nou door het land reist of binnen een stad, mogelijkheden genoeg.

De auto

Amerika is erg gericht op het autoverkeer en je kunt dus eigenlijk overal wel komen als je een huurauto hebt. Autorijden is in Amerika goedkoper dan in Nederland, omdat de benzine een stuk lager is. De meeste auto’s zijn automaten en zijn voorzien van cruise control. Onderweg kun je overal overnachten in hostels en parkeren is hier vaak gratis. Behalve met een auto kun je ook met een camper rondreizen door Amerika. Parkeren kan dan wel wat lastiger zijn. Er zijn echter wel veel goedkope campings waar je een nachtje kunt verblijven.

Treinen

In Amerika is de spoorwegmaatschappij van Amtrak en het spoorwegnetwerk ligt door het hele land. Meestal wordt het spoor gebruikt voor goederentreinen. Amtrak-treinen rijden hier ook over, maar doorgaans niet vaker dan één of twee keer op een dag. De treinen zijn wel erg luxe en er is vaak een restaurant aanwezig. Ook heb je speciale panoramawagons. Als je veel met de trein wilt reizen, dan kun je kiezen voor een Raipass. Deze is te vergelijken met de Europese Interrail.

Bussen in Amerika

In Amerika kun je flinke afstanden reizen met een bus. Bussen kunnen van de ene naar de andere stad gaan. Doorgaans zijn er meerdere bestemmingen mogelijk om te bereiken met de bus. Meestal kun je van centraal station naar centraal station gaan. Maatschappijen waar je mee kunt reizen zijn bijvoorbeeld van Greyhound of SuperBus. Tickets kun je online boeken. Omdat je al snel flinke afstanden rijdt is het niet altijd even goed om in te schatten hoe lang een trip duurt. Soms ben je meer dan 300 kilometer onderweg. Wel heb je aan boord alle nodige luxe, zoals een toilet en een televisiescherm.

Vervoer in Amerikaanse steden

Wanneer je in een Amerikaanse stad bent, zijn er ook veel verschillende vervoersmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een trip maken met de taxi. Ook zijn er in veel steden bussen en metro’s waar je in kunt stappen. Uiteraard is het vaak ook mogelijk om met een huurauto in een stad rond te rijden. Houd er wel rekening mee dat parkeren bij bezienswaardigheden vaak erg duur kan zijn. Het openbaar vervoer is lang niet in elke stad goed geregeld. Zoek altijd van tevoren goed uit of je gemakkelijk ergens kunt komen of niet. Dit scheelt een hoop frustraties en ergernissen.